Monday, January 31, 2011

Ayam cocok VS Ayam Organik......

yYa ari ni aku nak ceritekan ape beza ayam organik ngan ayam suntik dr penjagaan hingga pemprosesan...

AYAM PROSES:

Kebaikan:                                                   
  1. Murah                                        
  2. Mudah didapati                        
  3. Besar                 
AYAM ORGANIK:

Kebaikan:
  1. Penjagaan rapi
  2. Tidak disuntik
  3. Bagi ayam HPA ayam diperdengarkan ayat al-quran selama 3 kali khatam sebelum dsembelih.

OK sekarang kite lihat bagaimana ayam2 ni diproses....


UrutanAyam Az-Zain diprosesAmalan Memproses Ayam di Malaysia
1.

Hanya ayam yang sihat sahaja dipilih untuk disembelih
Tidak kira jenis dan keadaan ayam termasuk ayam yang berpenyakit dan bermasalah turut disembelih demi keuntungan
2.
Tanpa Stunning
Menggunakan Stunning (stunning ialah proses melalikan ayam dengan kejutan letrik sebelum disembelih)
3.Usus dikeluarkan sebelum proses seterusnyaUsus yang penuh dengan najis tidak dikeluarkan sehingga ayam siap diproses
4.
Ayam disiram dengan air untuk membersihkan najis dan darah yang melekat pada bulu
Darah dan najis dibiarkan sehingga dapat mencemarkan daging ayam
5.Ayam dimasukkan ke dalam air panas yang bersih untuk melembutkan buluAyam dimasukkan ke dalam air panas yang pekat dicemari oleh najis dan darah ayam
6.
Suhu air dikawal pada 600C supaya air tidak menembusi dalam daging ayam
Amalan standard industri menetapkan suhu air 700C hingga 750C. Pada suhu yang tinggi ini air yang penuh dengan najis dan darah boleh menembusi daging ayam
7.Ayam dimasukkan ke dalam air ais tanpa kimia dan klorinAyam dimasukkan ke dalam air ais yang dicampur dengan klorin supaya ayam kelihatan segar untuk beberapa hari apabila dijual di pasaran.
8.
Proses mendorong air tidak dilakukan kerana bertentangan dengan syariat untuk menipu timbanganTeknik “water induce” (proses mendorong air) ke dalam badan ayam untuk menambahkan berat badan dan mengaut keuntungan dengan menipu
9.


Setelah diproses ayam dipotong dan dicuci dengan teliti sebelum pembungkusan dan disimpan dalam bilik sejuk dengan suhu 210 C supaya ayam bebas dari bakteria dan sentiasa segar dan tidak memudaratkan kesihatan manusia.

Ayam dihantar kepada pusat jualan,pasar basah, pasaraya, kedai runcit dan pasar malam
10.Ayam diangkut ke pasaran dengan truck refregirated sejuk supaya rangkaian sejuk tidak terputusKebiasaannya ayam diangkut dengan lori dan van yang tidak ada kemudahan sejuk beku, sekali lagi ayam dicemari dengan bakteria
Masing2 ad kelebihannye tp untuk kesihatan ak syorkan makan ayam organik...
walaupun ayam organik lebih mahal dan kecil b'banding ayam proses tetapi kite dpt meyakini yg ayam tu halal dan bersih... penjagaannye pon terjaga dr sebelom proses hingga ke proses penyembelihan...



JADI APAKAH PILIHAN ANDA????


                            Hip Hop Malaysia 21                       Utusan Malaysia

No comments:

Post a Comment